Ingatlan keresőX

Utolsó hajrá a lakástámogatásokért / Élénkülő hitelpiac

A lakástámogatások várható júliusi felfüggesztésére normális piaci környezetben hatalmas rohamra lehetne számítani az addig hátralévő hetekben. Bár a válság valószínűleg tompítja ezt a hatást, az előrehozott vásárlásokkal elérhető megtakarítások, illetve ezzel párhuzamosan futó banki akciók miatt mindenképpen növekvő érdeklődésre kell számítani a bankoknál és az ingatlanirodákban. Márciusban-áprilisban a lakáspiac amúgy is az éledezés jeleit mutatja, így lehet, hogy akár éves viszonylatban is a legélénkebb hónapokra kell felkészülniük a piaci szereplőknek.

"Nagyon jelentős az a réteg, aki a folyamatosan csökkenő lakásárakról szóló híreket hallva, jobb üzlet reményében egyelőre kivárt a vásárlással. Ők jelenhetnek meg nagy számban a következő két hónapban, hiszen az elérhető kedvezmények megvonása nagyobb jelentőségű lehet, mint a jövőben esetlegesen realizálható árkedvezmény." – hangsúlyozta Kühne Kata, az Otthon Centrum Franchising Kft. ügyvezető igazgatója.

A megszorító intézkedések hatására júliustól ugyanakkor nagy visszaesésre lehet számítani a lakáspiacon. Aki részesülni szeretne az akár több millió Ft vissza nem térítendő támogatásokból, illetve az alacsonyabb törlesztőrészletből – bizonyos esetekben még a piaci forinthitelnél jóval olcsóbb, de kockázatosabb devizahitelekkel összehasonlítva is havi több ezer forintos megtakarítást lehet elérni –, annak június 30-áig be kell nyújtania hitelkérelmét – hívja fel a figyelmet az Otthon Centrum.

A gyerek után járó lakásvásárlási kedvezmény (szocpol) esetében egyértelműen meghatározható a gyermekes családok jövőbeni vesztesége. Újépítésű lakás vásárlása vagy építése esetén egy gyerek után 900.000 Ft, két gyerek után 2,4 millió Ft, három után pedig 3,8 millió Ft vissza nem térítendő támogatás jár a jelenlegi szabályozás szerint. Használt lakás vásárlásakor, vagy bővítésekor pedig a mostani támogatás ennek a fele. A szocpol a születendő, maximum 2 gyerek vállalásakor, megelőlegezve is felvehető, emellett pedig a hitelnyújtó bankok által elvárt önerőként is szolgálhat.

"Ez a támogatási forma az elmúlt években jelentősen ösztönözte a lakásvásárlás előtt álló fiatal családokat. A szocpol, mint önerő megszűnése pont ezt a leginkább rászorult vásárlói réteget fogja kiszorítani a lakáspiacról, ugyanakkor minden bizonnyal csökken a kockázatos hitelek száma is." – mondta Kühne Kata.

A hitelfelvevők 18-20%-a vette eddig igénybe a megszüntetendő állami támogatások valamelyikét az Otthon Centrum Hitel Center tapasztalatai alapján. "Sokan számítottak ezekre a kedvezményekre a lakásvásárlásnál, akik most vagy nem tudnak ingatlant venni, vagy csak a tervezettnél olcsóbbat. A lakosságon kívül az építőipari vállalkozások számára is hátrányos lesz a rendelkezés, s várakozásaink szerint az ingatlanpiac további szűkülését okozza majd." – tette hozzá Kühne Kata.

Az állami kamattámogatásos forinthiteleket tavaly október óta a válság tette versenyképessé az addig kedvezőbb svájci frank alapú hitelekkel szemben. A támogatás megszűnésével ugyanakkor újra a devizahitelek felvétele lehet az egyetlen ésszerű megoldás a lakásvásárlók döntő többségének. Kérdés azonban, hogy a válság mennyire tartósan tette bizalmatlanná a hitelfevevőket a forintnál mindenképpen kockázatosabb, az árfolyamváltozások által kiszámíthatatlan svájci frank és euró irányában.

Az állami kamattámogatásnak két típusa van: a jelzáloglevél kamattámogatás, illetve a kiegészítő kamattámogatás. Az előbbit lényegében minden magyar állampolgár, illetve jogszabályban szabályozva, támogatott külföldi magánszemély igényelheti, akár új, vagy használt lakás vásárlására, építésére, bővítésére. Kiegészítő kamattámogatásra pedig a házaspárok, illetve gyermeküket egyedül nevelők jogosultak új lakás építése vagy vásárlásakor, 30 millió forintos értékhatárig. A támogatott hitel összege új lakás esetében 15, használtaknál pedig 5 millió Ft. A piaci kamatozású és az államilag támogatott forinthitelek kamatai, és így havi törlesztőrészletei között jelentős különbség van; új lakás vásárlása esetén, 20 évre felvett 5 millió forintnál a havi törlesztőrészletet tekintve mintegy 35-40%-kal, összességében kb. 20 ezer forinttal alacsonyabb a havi teher támogatott hitel esetében.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a hitelkihelyezések volumene 2009 első három hónapjában, a tavalyi év hasonló időszakához képest lényegesen kisebb volt. Míg a lakáspiacon már márciusban érezhető volt a tavalyi évvel összevethető forgalom, addig a lakáshitel-piac lassabban követi ezt a trendet, de szakértők szerint hamarosan itt is tapasztalható lesz élénkülés.

"Azt tapasztaljuk, hogy a válság tavaly év végi berobbanása után a piac egy kicsit megnyugodni látszik. Az általunk közvetített hiteltranzakciók, és piaci rálátásunk alapján elmondhatjuk, hogy az elmúlt hetekben nőtt a hitelkihelyezések volumene, és várhatóan ez a tendencia megmarad a következő néhány hónapban is." – hangsúlyozta Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Centerét működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója. A bejelentett szigorításoktól függetlenül is várható több banknál akciók indítása, akár kamatcsökkentés, vagy például az értékbecslési díj elengedése, melyek mind élénkíthetik a hitelpiacot.

Elérhető legalacsonyabb induló havi törlesztőrészletek 5 millió Ft-os, 20 évre felvett lakáshitel esetében (a kombinált hitelektől eltekintve)

CHF26.906 Ft
EUR38.487 Ft
Támogatott HUF36.727 Ft
Piaci HUF65.803 Ft

Forrás: Otthon Centrum Hitel Center gyűjtés 2009. április 20.

Az Otthon Centrum Hitel Center szakértői szerint a következő időszakban a biztonságos, kiszámítható havi terhet jelentő, az autóhiteleknél már ismerős ’forintban fix törlesztésű’ konstrukciók teret fognak nyerni a jelzáloghiteleknél is. "Az árfolyamváltozásból fakadó kockázat elkerülése döntő tényező lett a hitelfelvevők számára a termék kiválasztásakor. Az elmúlt években olyan kedvező volt a devizahitelek kamatszintje a támogatott forinthitelekhez képest, hogy még ez utóbbira jogosultak is többnyire svájci frankban vettek fel hitelt. Most azonban az árfolyamkockázat hatása a törlesztőrészletek drasztikus emelkedésén is meglátszik, ezért a támogatott forinthitelek egyre keresettebbé válhatnak a következő időszakban. Lakáshitelek esetében az 5 éves periódusú fix törlesztésű termékek kaphatnak egyre nagyobb szerepet." – mondta Bánfalvi László.

A nehéz hitelezési környezet és annak gyors változásai folyamatos reakciókra kényszerítik a bankokat. Az akciók állandó nyomon követése, illetve a tervezett szigorítások kapcsán a naprakész információk begyűjtése helyett érdemes hitelközvetítőhöz fordulni. Bánfalvi László szerint jó hitelválasztással havi több ezer, vagy akár tízezer forintos megtakarítást lehet elérni. "Mi első kézből értesülünk az aktuális akciókról, így azt rögtön ki tudjuk ajánlani az érdeklődőknek." Emellett BAR-listásoknak is biztonságosabb az Otthon Centrum Hitel Centeréhez fordulni, mielőtt valaki apróhirdetésben látott telefonszámot tárcsáz. "Nagyon sokan visszaélnek a megszorult adósok helyzetével. Ugyanakkor mi is tudunk nekik megfelelő termékekkel szolgálni. Aki pedig egyértelműen hitelképes, és rendelkezik a megfelelő önerővel, azoknak akár egy-másfél hét alatt intézünk lakáshitelt." Ez pedig különösen hasznos lehet abban az esetben, ha valaki a mostani akciódús lakáskínálatból nem szeretne elszalasztani egy kedvező vételt.

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály