Ingatlan keresőX

Szűkös esztendő mögöttünk, mi áll előttünk?

Hitelpiaci visszatekintés és prognózis

Az idei év szabályozásban nagyon mozgalmasan, a forgalom tekintetében azonban sajnos nagyon visszafogottan alakult. A pozitív adóslista előnyei egyelőre nem mutatkoznak meg a piacon, ahogy az átlátható, referenciakamathoz kötött árazás sem rendezte át jelentősen a piacot. A kamattámogatott hitelek az év második felétől elérhetőek, az érdeklődés folyamatos a program iránt, ami várhatóan 2013-tól tovább élénkül. A 2010-óta folyamatosan szigorodó hitelfelvételi feltételekben 2012 második félévétől látható némi enyhülés, ami 2013-ban folytatódhat, ugyanakkor a szegmentáció is élesedni fog. Jövőre várhatóan tovább nő a legjobb – prémium – ügyfeleknek, és a legrosszabb – még éppen hitelezhető – adósoknak nyújtott hitelek díjai közötti különbség- derül ki az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ összegzéséből.

Szabályok és kamattámogatás

A pozitív adóslista idén tavaszán indult el, sok piaci szereplő, az ügyfelek és a bankok is nagy reményeket fűztek ehhez. Számításaik szerint a lista miatt még gyorsabb, egyszerűbb lesz a hitelbírálat, és a jól fizető ügyfelek akár több hitelhez is hozzájuthatnak.

"Sajnos ezek a remények nem váltak valóra." – mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója. – "A pozitív adóslista egyelőre sok esetben megnehezítette, vagy lehetetlenné tette a hitelfelvételt, mivel sok jól fizető adósról derült ki, hogy eleve magas hitelállománnyal rendelkezik, amit a bankok nem akartak tovább növelni." Ha az eladósodottság csökken, akkor a pozitív adóslista remélt kedvező hatásai is megjelenhetnek a piacon.

A referenciakamathoz kötött árazás szintén 2012 tavaszától jelent meg a piacon. A lényege, hogy a jelzáloghitel-szerződések megkötésekor a bankok kötelesek a kamatláb változását előre meghatározni. Ezt v a kamatok referencia kamatlábhoz való kötésével, vagy fix kamatozás esetén a kamat mértékét a kölcsönszerződésben meghatározott 3, 5 vagy 10 éves kamatperiódus alatt rögzítik, azaz a kamatláb az adott periódus alatt nem változik.. Ez az árazás a piacon általánossá vált, ugyanakkor az ügyfelek oldaláról nem érezhető gyakorlati változás az új szabályrendszer hatására.

A második félévtől érhetőek el az állami kamattámogatással kínált hitelek, melyek árazása rendkívül versenyképes a jelenlegi piacon. A program iránt folyamatos az érdeklődés, s az MNB adatai szerint a harmadik negyedévben az új lakáshitel kibocsátások több mint 8 százalékát teszik ki a támogatott hitelek,. Ugyanakkor a feltételek jelenleg elég korlátozottak, némi lazítással szélesebb ügyfélkör számára is elérhetővé válna a termék.. Jelenleg kevés bank kínálja ezt a termékeket, de az Otthon Centrum Hitel Center várakozásai szerint a közeljövőben újabb bankok termékpalettájában jelenhetnek meg ezek a hitelek, ami tovább erősítheti a piaci versenyt. Az sem ritka, hogy egy egyébként is hitelből finanszírozott lakásvételben gondolkodó a korábbi ajánlatok helyett ezt a konstrukciót választja, azonban új belépőkről nagyon jelentős számban egyelőre nem tudunk beszámolni.

Forgalom és feltételek

Az új, lakáscélú hitelkihelyezés 10,1 milliárd forint volt 2012 szeptemberében, ami szinte megegyezik az idén a legalacsonyabb szintet jelentő áprilisi új lakáscélú hitelek szerződéses összegével. A harmadik negyedévben 32,74 milliárdot tett ki az új szerződések összege, háztartási lakáscélú hitelek esetében, ami csaknem megegyezik a második negyedéves 33,04 milliárdos értékkel. Tehát az új szerződések volumenének csökkenése egyelőre megállt, de a harmadik negyedéves volumen több mint 40 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

A banki hitelezési feltételekben 2010 és 2011 főleg a szigorításokról szólt. Az átlagos hitelköltség mutatóban 2011 végétől a végtörlesztés hozott jelentős emelkedést, ami valójában 2012 első felében kitartott. A kamatok az elmúlt időszakban elkezdtek csökkenni –köszönhetően részben a jegybanki alapkamat csökkenésének – azonban egy éves távlatban még mindig magasabb a jelenlegi kamatszint (pl. a tavaly októberi forint lakáshitel költségmutató 10,29% volt, most októberben pedig 11,48% az MNB adatai szerint), ami továbbra is jelentős teher az adósoknak.

"A bankok hitelezési aktivitása a második félévben minimálisan javult." – tette hozzá Bánfalvi. – "Több bank újra aktívan hitelezni kezdett, különösen a jó ügyfelekért indult meg a harc, ami főleg az árazásban mutatkozik. Ugyanakkor az alacsony jövedelem, a gyenge minőségű ingatlan továbbra is problémás hitelfelvételt vetít előre."

A hitelek átlagértéke évről-évre folyamatosan csökken. Ennek oka egyrészt, hogy az emberek kevesebb hitelt vesznek fel, másrészt az ingatlanárak is csökkentek. Ehhez járult hozzá a banki feltételek szigorítása, ami együttesen eredményezte mindezt. Az Otthon Centrum Hitel Center által közvetített hitelek esetében az átlagos hitelösszeg, a 2012-ben eddig lebonyolított ügyletekben, 6,1 millió Ft volt.

Mi várható jövőre?

A lakáscélú hiteleknél arra számítunk, hogy a tavasz kezdetével növekedni fog az érdeklődés a termék iránt.. Egyrészt a lakásárak is elérték azt a szintet, hogy egyre többen gondolkodjanak vásárláson, másrészt sokan halasztották el vásárlásukat az elmúlt 1-2 évben, amit várhatóan már nem tolnak tovább. A kamattámogatott hitelek tovább segíthetik a hitelezés élénkülését, azonban komoly áttörésre a hitelkereslet terén egyelőre nem számíthatunk. A kínálat is láthatóan egyre bővül, egyre több bank gondolkodik az aktív hitelezésen, a kamatszint pedig várhatóan tovább mérséklődik.

Ugyanakkor általános hitelbírálati enyhülésre nem számítunk 2013-ban. Ha a rossz hitelek arányának növekedése megáll és elindul a portfoliótisztítás, némileg enyhülhet a bírálati szigor. Prognózisunk szerint tovább fog szélesedni a legjobb – prémium – ügyfeleknek nyújtott, és a legrosszabb – még éppen hitelezhető – adósoknak nyújtott hitelek ára közötti különbség. A bankok számára egyre inkább fókuszba kerülhet a bankszámla és a számlaszolgáltatások értékesítése. A tranzakciós adó és ennek áthárítása jelentősen átrendezheti az ügyfelek szokásait, ami minden bizonnyal a piacra is hatással lesz. A megtakarítások, öngondoskodás változatlan fókuszban marad 2013-ban is.

"Összességében még nem gondolom, hogy 2013 elhozza a fellendülést a hitelezésben, de ha az elmúlt évek csökkenését sikerül megállítani, már elégedett leszek." – tette hozzá Bánfalvi László.

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály