Ingatlan keresőX

Egy jól megválasztott hitelkonstrukció akár 2 millió Ft megtakarítást is hozhat a futamidő alatt

Otthon Centrum Hitel Center – a hálózaton kívüli hiteligények túlsúlyba kerültek

Az Otthon Centrum által értékesített lakásokhoz kapcsolódó hitelekre épülve indult fejlődésnek az Otthon Centrum - Hitel Center hitelközvetítői szolgáltatása 2000-ben, mára azonban a hálózaton kívülről érkező igények is jelentős szerepet játszanak a növekedésben.

2007-ben tovább növekedett a hazai pénzintézetektől felvett lakossági hitelek nagysága, mely októberig meghaladta az 1.250 milliárd forintot. A népszerű svájci frank alapú új hitelállománynak már majdnem felét tette ki a jelzálog alapú, szabad felhasználású hitelek aránya. Új hitel felvétele, vagy a korábbi hitelek átstrukturálása áll e jelenség mögött? Bár az Otthon Centrum Hitel Centere még ma is főként új hiteleket helyez ki, tapasztalatai szerint egyre népszerűbb a hitelkiváltás lehetősége: "Az újonnan kihelyezett hitelekhez kapcsolódó leggyakoribb ügyféligény az átütemezés és az előtörlesztés lehetősége az adott konstrukciónál, mivel ma már az ügyfelek is látják, milyen kedvező lehetőségek adódhatnak a hitel későbbi szakaszában. Ma egy korábban felvett, 10 millió Ft-os hitelhez képest a teljes futamidő alatt akár 2 millió forintot is megtakaríthat az ügyfél, ha új hitelre cseréli régi hitelét." -emelte ki Bánfalvi László az Otthon Centrum Hitel Centerét működtető HC Központ Kft ügyvezető igazgatója.

Nemzetközi arányokra kitekintve, Németországban az értékesített pénzügyi termékek 15-22%-a, az Egyesült Királyságban 65-80%-a áramlik független közvetítőkön keresztül piaci becslések szerint. A hitelközvetítői piac súlya Magyarországon ebben az évben is tovább növekedett, becsléseink szerint a lakossági hitelállomány egyes szegmenseiben elérheti a 60 százalékos arányt is. Történik ez mindannak ellenére, hogy a nagy kereskedelmi bankok fiókhálózatuk építésével folyamatosan terjeszkednek vidéken és a fővárosban egyaránt.

Az összehasonlíthatóság mégis versenyelőnyt jelent a hitelközvetítők számára. A piac egészére jellemző néhány jelentősebb szereplő kiemelkedő eredménye, s párhuzamosan sok mikro vállalkozás jelenléte. Az Otthon Centrum Hitel Center felmérése* szerint a hitelközvetítőt igénybe vevők az átlagosnál jobban képzettek, tájékozottabbak, s amennyiben van állandó banki kapcsolatuk, akkor is versenyeztetik a pénzintézetek ajánlatait. A társaság által közvetített hitelek átlagos nagysága Budapesten 10 millió forint, vidéken 6 millió forint körül alakul, mely jóval magasabb az országos átlagnál. (* A hivatkozott felmérés 2007 tavaszán készült.)

Az Otthon Centrum Hitel Center 2007 évi kihelyezése meghaladta a 43 milliárd forintot, mely közel duplája az előző évi 24 milliárd forintos állománynak.

A társaság adatai alapján a szabad-felhasználású jelzáloghitel termékek iránti igény emelkedett kiugróan, a többit jóval meghaladó mértékben. A gazdasági megszorítások jól érzékelhető hatást gyakoroltak a lakossági hitelfelvételre, január-februárban rég nem látott szintről indult a hitelpiaci aktivitás, az idei nyár azonban kiemelkedő volt a kezdeti visszafogottságot követően, a ciklikusság 2007-ben kevéssé érvényesült. 2008-ra is hasonló tendencia valószínűsíthető, nem várható megtorpanás a lakossági hitelpiacon, s a szolgáltatási ágat érintő jelentős változás szabályozói oldalon sem várható. A hitelállomány alakulásában egyre jelentősebb szerepet játszik a hálózati tranzakciókhoz – azaz az Otthon Centrum által bonyolított ingatlan adás-vételhez - nem kapcsolódó hitelek aránya, mely mára már elérte az 50%-ot. A 2007-ben közvetített hitelállomány 51 százaléka használt, 18 százalék új építésű ingatlan finanszírozásához fűződik, és egyre jelentősebb a súlya - a 30 százalékos arányt is meghaladta - a szabad felhasználású jelzáloghiteleknek is. Jelentős piaci potenciál érzékelhető még a személyi hitelek piacán.

A lakossági igények mellett már tendenciózusan megjelentek a vállalkozások is, melyek szintén nem csak ingatlancélú hiteligénnyel keresik meg a társaságot. Arányuk a portfólión belül meghaladta az 5 százalékot.

2007-ben a hitelek 60 százalékát Budapesten, 40 százalékát vidéken igényelték Egyre jelentősebb- a jelenleg 13 megyében jelen levő - vidéki hiteligények súlya, s 2008-ban az Otthon Centrum Hitel Center - részben az Otthon Centrum franchise hálózattal terjeszkedve, illetve más csatornákat is bevonva - további növekedést tervez. ’Számunkra is fontos a fizikai elérhetőség, a hitelközvetítés egyre függetlenebbé válik az Otthon Centrum ingatlan tranzakcióitól, más önálló irodák és ingatlanpiaci szereplők is igénybe veszik a közvetítői szolgáltatást’- emelte ki az elmúlt év tapasztalatait összegezve Bánfalvi László. A nagybanki partnerekkel kialakított kapcsolatok révén ma már 30 pénzintézet ajánlatai szerepelnek a kínálatban, s a paletta egyre színesebbé válik, hiszen speciális konstrukciók alkalmazására, réspiaci szereplőkkel való együttműködésre is lehetőség nyílik.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

Az Otthon Centrum a Hitel Center szolgáltatást 2000 augusztusában alakította ki, s mára minden jelentős bank és pénzintézet termékkörének ismerete alapján díjmentes szolgáltatást biztosít ügyfeleinek. Jelenleg az ország 107 pontján, 30 bank és pénzintézet koncentrált hitelkínálata érhető el. Az Otthon Centrum Hitel Centere az új és használt ingatlan vásárlásához, építéséhez, korszerűsítéséhez, bővítésekhez és felújításokhoz kapcsolódó hiteleket, valamint személyi és gépjárműhiteleket közvetít, magyar és külföldi állampolgároknak, társaságoknak. Az ügyfelek számára testre szabott konstrukciókat kidolgozva, jelentős megtakarítások érhetők el. A hiteltermékek skálája jelentősen kibővült az elmúlt évek során, így lehetőség van személyi hitelek, autófinanszírozási hitelek és lakáslízing termékek igénylésére is. Az Otthon Centrum Hitel Centere 2006-ban 24 milliárd, 2007-ben 43 milliárd forint hitelt helyezett ki.

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály