Ingatlan keresőX

LAKÁSPIACI TANÁCSADÓ

A válság óta 2018-ban kötötték a legtöbb lakás adásvételi szerződést Magyarországon, ezzel a lakáspiac elérte a kétezres évtized első felének átlagát. Bíztató, hogy 2014 óta folyamatos, egyenletes növekedés volt megfigyelhető az adásvételek számát tekintve. Ugyanakkor az idei első félév során tapasztalható volt az alku mértékének stabilizálódása a legolcsóbb lakáskategóriában és az értékesítési időben is minden kategória közel a tavalyi átlagértéket mutatta.

Ennek és a tranzakciószámok, főleg az első negyedévben tapasztalt, kisebb megtorpanása ellenére továbbra is szárnyaltak az árak elsősorban a fővárosban és a vidéki városok és agglomerációs települések lakáspiacán. 

Az olcsó hitelek mellett az alacsony hozamkörnyezet továbbra is keresett befektetési eszközzé teszi a lakást, a forgalom jelentős hányadát ilyen célú vásárlások adták, különösen a fővárosban és a nagyobb városokban. Kérdés, hogy az újonnan elérhető kedvező befektetési lehetőségek megjelenése milyen hatással lesz a befektetői lakáskeresletre az év hátralevő részében. A jövedelem-növekedés és a megfizethető hitelek mellett továbbra is fontos szerepe van az állami ösztönzőknek a lakáspiaci kereslet stimulálásában.

A legtöbb lakásvásárlás a nagyvárosi térségekben, a fővárosban és környékén, valamint a Balaton parti településeken történik Magyarországon. Az új CSOK szabályoknak köszönhetően a munkahelyi központoktól távolabb fekvő, de még napi ingázással elérhető települések ingatlanpiacának megélénkülésére lehet számítani 2019-ben. 

 

 

Sajtókapcsolat: Tóth Adrienn, sajto@oc.hu, +36 70/311 82 15
Otthon Centrum, Marketing és Kommunikációs Osztály